PC Basisschool Prinsehaghe Den Haag

13 klassige school met voorschool, gymzaal en naschoolse opvang
2001-2005

Opdrachtgever: Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden, Den Haag

De school ligt in het centrum van Den Haag op een groot binnenhof tussen de Prinsegracht en het Buitenom. Om het binnenhof zo overzichtelijk mogelijk te houden, is gekozen voor een compact gebouw van drie bouwlagen.

Opvallend in het interieur is de ruimtelijkheid van de centrale hal. De drie verdiepingen worden verbonden door een doorlopende trap, die de spil vormt van het gebouw. Via deze trap zijn alle lokalen verbonden met de hoofdentree. De trap verbindt de verdiepingen, maar is zelf ook een verblijfruimte waar je kunt zitten. Doordat wanden, vloeren en borstweringen in elkaar overlopen ontstaat een fascinerende ruimte, aangelicht door enkele daklichten.

Het gebouw is zo opgezet dat klassenlokalen kunnen worden samengevoegd van kleine tot grote ruimtes. De lokalen hebben vloeren van marmoleum in diverse , die zijn gecombineerd met de kleur van één van de wanden van het lokaal en het tegelwerk boven het aanrecht. Een grote multifunctionele ruimte op de eerste verdieping biedt mogelijkheden voor allerlei voorschoolse en naschoolse activiteiten. In deze ruimte staat een prachtig kunstwerk, bestaande uit verschillende gekleurde vormen die door de leerlingen te gebruiken zijn als podium en/of presentatieruimte. In het interieur zijn de vloeren van de verkeersruimten overwegend voorzien van tegelwerk en de wanden voorzien van lambriseringen van hout en tegelwerk, waardoor beschadigingen zo veel mogelijk worden vermeden.