Wijnhavenkwartier Den Haag

transformatie ministeriegebouwen tot woningen, commerciële ruimten, Faculteit Campus Den Haag (Universiteit Leiden)
2014-2017

Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed B.V./ Proper Stok Ontwikkelaars Rotterdam

Het project betreft een herontwikkeling in de Haagse binnenstad van het voormalige ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties. Het is één van de grootste kantorentransformaties in Nederland. Het gaat om ongeveer 50.000 m2 kantoorruimte die een nieuwe bestemming krijgt.

De eerste stap was om het bestaande complex op te delen in twee bouwblokken om de historische verbinding tussen de Nieuwe Haven en de Wijnhaven te herstellen en de fasering van de transformatie beter te definiëren. In de gebouwen aan de Turfmarkt en Schedeldoekshaven zijn een vestiging van de Universiteit Leiden, woningen en commerciële ruimten ondergebracht.

Het gaat in deze fase om de ontwikkeling van twee collegezalen, bibliotheek en les- en studieruimten voor de Universiteit Leiden, realisering van 170 appartementen, 1000m2 commerciële ruimte voor horeca en detailhandel en 224 parkeerplaatsen. Er is een gemengd woningprogramma ontwikkeld met vrije huursector- en koopwoningen dat ruimte biedt aan één, -twee en meer persoonshuishoudens en senioren.

Vanuit de hoger gelegen woningen heeft men een prachtig uitzicht over de stad, het achterland en de kust. Op de bovenste verdieping van het gebouw zijn riante penthouses ondergebracht. De gevels en de plinten van het huidige complex zijn ingrijpend aangepast, zodat de hoge gebouwdelen van de bouwblokken een verrijking vormen voor de skyline van Den Haag en de plinten het geheel een uitnodigende uitstraling geven op het straatniveau.