transformatie met restauratie/herinrichting rijksmonument en nieuwbouw met 29 appartementen en 12 woningen 2018-2022 Opdrachtgever: NL Development Den Haag
Het project Blauwhuiskwartier ligt tussen het park de Plantage en de Nieuwe Haven in Schiedam. De Plantage is ontstaan na de aanleg van de Nieuwe Haven parallel aan de Schie. Het is van oudsher een belangrijke ontmoetingsplek in de stad en vormt samen met de omringende gebouwen een historisch ensemble. In het gebied stonden naast het monumentale Blauwhuis, een voormalige Armenschool, een postkantoor en een postsorteercentrum. Door restauratie, renovatie, transformatie en vernieuwing van de verschillende bouwdelen is een nieuw ensemble ontstaan dat een nieuwe stedelijke weefselstructuur toevoegt aan de Schiedamse binnenstad. Het verbindt de Plantage met de Nieuwe Haven en het bestaande hof achter het Blauwhuis is verbonden met een nieuwe binnentuin op de plek van het Postsorteercentrum. Elk bouwdeel heeft een eigen karakter gekregen binnen dit ensemble met een eigen aanpak en een eigen woningtype, waardoor er een divers woongebied is ontstaan.
Het Blauwhuis is een rijksmonument uit 1765. Het werd gebouwd als verbeterhuis voor drankzuchtige en ontuchtige vrouwen en was later onder meer Stedelijk Gymnasium. Het hoofdgebouw aan de zijde van de Plantage is gerestaureerd en verbouwd tot huurappartementen. Op het binnenterrein liggen twee vleugels rondom een hofje. De nog oorspronkelijke noordelijke vleugel is verbouwd tot hofjeswoningen. Op de plek van de zuidelijke vleugel is later een zogenaamde Armenschool gebouwd. Deze is recent vervangen door compacte rug-aan-rugwoningen met een vide tussen woon- en slaapgedeelte. De contouren van de armenschool zijn hierbij in massa gehandhaafd.
Het voormalige postsorteercentrum is oorspronkelijk ontworpen door de architect Hugh Maaskant. Het hoofdgebouw aan de Plantage is in het verleden verbouwd tot woningen. Het lagere bouwdeel daarachter is verbouwd tot loftwoningen met kleine patio op een parkeergarage in de bestaande kelder. De woningen zijn vijf meter hoog en hebben behalve een patio tevens een entresol.
Aan de Nieuwe Haven is een appartementengebouw verrezen met een onderdoorgang die vanaf de Plantage het zicht openhoudt naar het water. Het gebouw heeft een relatief gesloten baksteen gevel richting het binnengebied en een transparante gevel met buitenruimtes aan het water. De keuze van de gele gesinterde baksteen is afgeleid van de bijgebouwen van het Blauwhuis en ook toegepast in het hofje daarachter. De woningen zijn ontsloten middels twee portieken met elk drie woningen per laag. De bovenste laag bevat drie riante dakwoningen met ruime terrassen en een hellend dak. Tussen de nieuwbouw en het getransformeerde postsorteercentrum ligt een binnentuin voor gezamenlijk gebruik. Het binnengebied is middels een nieuw toegevoegd poortje in de noordelijke vleugel verbonden met het groene hofje achter het Blauwhuis.