Een thuis voor de stad Dordrecht

Stadskantoor met bibliotheek, stadscafe, vvv, kantoren, commerciele ruimte en parkeergarage
2020

Opdrachtgever: Gemeente Dordrecht

De binnenstad van Dordrecht bestaat uit een weefsel van havens, straten en hoven, Dit weefsel wordt hersteld op de nu nog zielloze locatie aan de Spuiboulevard. Straten en hoven worden toegevoegd en leggen  nieuwe verbindingen met de buurt. Dit stedelijk weefsel  wordt doorgezet in het gebouw dat zo onderdeel wordt van de stad.

Het gebouw voor het Huis van de Stad is maximaal toegankelijk en uitnodigend. Het heeft ingangen aan elke zijde die leiden naar een stelsel van drie hoven die met elkaar in verbinding staan. Er zijn een grote stadshal, een bibliotheek en een groene binnentuin. Hier kunnen alle Drechtenaren elkaar ontmoeten, nieuwe contacten leggen, informatie en kennis vergaren.

Het gebouw is opgebouwd als een skelet dat flexibel kan worden ingevuld en aangepast kan worden aan de tijd. De vides geven lucht en werken als longen. Een centrale ruggengraat verbindt de verschillende onderdelen van het gebouw en is de plek waar je elkaar ontmoet. Een watervaltrap leidt je naar het hoogste punt. Daar kijk je uit over het groene daklandschap met kassen en over de binnenstad.

In de opzet wordt het bestaande gebouw van de Belastingdienst getransformeerd. De prefab vloeren van de bestaande parkeergarage worden gedemonteerd en hergebruikt in het nieuwe gebouw.  Voor de ventilatie maken we gebruik van  het Earth Wind and Fire-principe, waardoor zeer beperkt installaties nodig zijn. Het zonnedak zorgt voor de energie en de zonneschoorsteen zorgt voor de natuurlijke trek ten behoeve van frisse lucht.